Perioada sărbătorilor de iarnă e una foarte bogată din punct de vedere culinar, iar românii sunt renumiţi pentru excesele culinare pe care le fac. Şi pentru că petrecerile şi mesele copioase s-au cam încheiat, CANCAN.ro, site-ul numărul 1 din România, a stat de vorbă cu Roxana Vancea, care ne-a oferit câteva sfaturi de slăbit şi mâncat sănătos, după Revelion. (VEZI ŞI: Roxana Vancea, mărturisiri sincere despre relaţiile ei amoroase: „Oricine poate rămâne lângă cineva o viaţă, dar nu despre asta este vorba”. Ce i-a răspuns Mihai Bendeac)
“Renunţăm la mişcare şi uităm să ne mai ridicăm de la masă. Cum tot ce e în exces strică, şi de această dată am «stricat»/dat peste cap funcţionarea normală a organismului nostru. Vestea bună este că tulburările digestive cronice pot fi gestionate eficient, astfel încât să nu afecteze calitatea vieţii. Câteva modificări dietetice simple pot contribui semnificativ la ameliorarea şi chiar vindecarea multor tulburări ale colonului“, ne-a mărturisit instructorul de fitness.
Vedeta ne sfătuieşte să începem mai întâi cu o detoxifiere: “Putem începe procesul de slăbire/revenire printr-o curăţare a colonului, iar pentru asta avem nevoie de foarte multe fibre şi să renunţăm la prăjeli/zahăr/făinoase/fast food. Multe procese avansate de curăţare a colonului includ merele, fie întregi, fie sub formă de suc, sos sau oţet, deoarece acest fruct comun este un aliment cu un efect puternic de curăţare a sistemului digestiv. Merele sunt bogate în fibre, nutrienţi care sunt deja cunoscuţi la scară largă pentru proprietăţile care au rolul de a menţine o digestie sănătoasă. Merele conţin pectină, un carbohidrat compus care acţionează ca un agent de îngroşare a materiilor fecale din interiorul intestinelor. Atunci când este luată în doze terapeutice, pectina poate consolida mucoasa intestinală şi poate reduce capacitatea toxinelor de a se acumula în colon. Pectina este utilizată şi în procesele terapeutice de eliminare a metalelor grele şi a toxinelor din organism. Mai multe diete de curăţare a colonului – printre care şi dieta numită «Dietă avansată de curăţare cu oxigen a colonului» – includ creşterea aportului de pectină (în special pe cale naturală) pentru o detoxifiere cât mai completă. Pectină mai poate fi găsită în banane şi crusta citricelor”.
Pentru curăţarea zilnică a colonului, fructele de avocado sunt o altă opţiune eficientă de detoxifiere şi de îmbunătăţire a digestiei. La fel ca merele, fructele de avocado sunt bogate în ambele tipuri de fibre, solubile şi insolubile. Raportul este de 1 la 3 (care este unul foarte mic în comparaţie cu alte alimente naturale ce conţin ambele tipuri de fibre, în care raportul este mult disproporţionat). Fibrele insolubile sunt cele care promovează mişcările peristaltice sănătoase şi curăţă colonul, reducând în mod semnificativ riscul general de a dezvoltă cancer de colon. De asemenea, important este şi conţinutul bogat de fibre solubile, care ajută la absorbţia de apă şi automat la absorbţia de alte substanţe nutritive importante. O dietă echilibrată şi bogată în fibre facilitează tranzitul materiilor fecale prin intestine şi împiedică acumularea de toxine în tractul digestiv, care pot cauza nereguli în mişcările peristaltice şi constipaţie.
Unice în profilurile lor nutriţionale, atât seminţele de in, cât şi seminţele de chia conţin grăsimi şi fibre care ajută la promovarea unei digestii sănătoase şi menţin colonul curat. Ambele seminţe sunt bogate în acizi graşi Omega 3, care s-au dovedit eficienţi în reducerea inflamaţiei şi stabilizarea membranelor celulare. Seminţele de in şi chia mai conţin, de asemenea, propriile lor amestecuri de fibre solubile, care optimizează procesul digestiei. Este fără îndoială indicat să includeţi aceste seminţe în dietă pentru a beneficia de varietatea de macronutrienţi, vitamine şi minerale pe care aceste seminţe le oferă, mai spune Roxana Vancea. (NU RATA, PE CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA: O vezi zilnic la TV, dar fără machiaj n-o recunoşti. Ea este… adevărata Roxana Vancea!)